Ni ska gifta er, Grattis!

Den stora dagen. Er stora dag!

Ögonblicket ni möter varandra, bröllopskyssen, riset som kastas, lyckotårar, spänningen i luften, de känslofyllda talen, en fest i kärlekens tecken med alla ni älskar. Det är idag ni för första gången ni kan kalla varandra för man eller hustru.

En av mina stora styrkor som bröllopsfotogaf är att få mina bröllopspar att känna sig avslappnade. Det kommer inte kännas som några tråkigt uppställda fotografier.

Jag kommer vara med er under förberedelserna och dela spänningen med er, gråta en skvätt när ni säger Ja till varandra och njuta av att följa er på er stora dag. 

Er dag är mitt stora fokus, 

INFÖR ERT BRÖLLOP

Jag fotograferar ett begränsat antal bröllop varje år, detta för att fånga er så personligt och kärleksfullt som möjligt. Fokus för mig är att skapa naturliga ögonblick som inte känns uppställda samt att vara osynlig under delar av dagen för att fånga känslan från er största dag. 

På den här sidan kan ni läsa om hur allt går till, hur jag jobbar och tips till er att fundera på inför er bröllopet. Jag finns tillgänglig för er hela vägen fram till bröllopet, så tveka inte att höra av er vid minsta lilla fråga.

SÅ HÄR GÅR DET TILL

Under bröllopsdagen har jag ibland med mig en assistent som hjälper till under dagens gång. Jag har full koll på alla delarna under bröllopet och vid plötsliga ändringar som t.ex. väder eller liknande så finns lösningar direkt, så ni kan lämna allt till mig! Efter bröllopet börjar jag processen att välja ut era bilder.

Då jag har valt att fotografera väldigt få bröllop varje år så avsätter jag också tid direkt efter ert bröllop för efterarbete. För mig är det viktigt att ni inte ska behöva vänta i månader på era bilder och bokar därför in redigeringen redan när vi bokar in er bröllopsdag. Redan efter några dagar får ni en tjuvkik på ca 5-10 bilder som ni kan använda direkt. Alla era bilder levereras ca 3 veckor efter ert bröllop, då får ni ett digitalt galleri med alla era utvalda bilder i webbformat, redigerade och klara att användas.

När ni fått galleriet ska ni välja ut er favoritbild till print er print som ingår i ert paket. I galleriet finns en like-funktion så ni klickar enkelt i det lilla hjärtat vilken bild som betyder allra mest. 

Ibland vill jag visa upp bilderna från ert bröllop, då frågar jag alltid er först och berättar vilka jag vill visa. Bilderna visas enbart i mina sociala medier och webbplats, aldrig någon annanstans, i första hand är det era bilder!

FÖRBEREDELSER

Vid fotografering av era förberedelser finns det lite saker som kan vara bra att tänka på som underlättar för mitt arbete  

Förberedelsefoto är något väldigt speciellt med mycket känslor och nerver som ligger i luften, detta är en stor favorit hos mig. Alla bröllop är olika och ni bestämmer vad ni vill att jag fokuserar på, jag anpassar mig till varje individuellt bröllop Jag fotograferar en av er i taget om ni gör er i ordning i närheten av varandra. 

 •  Finns det dagsljus från fönster i lokalen är det superbra, det viktigt för att inte få alltför brusiga bilder. 
 • Önskas detaljbilder av t.ex. skor, ringar, strumpeband eller andra viktiga saker får ni gärna ha dessa samlade på ett ställe, förslagsvis på en säng eller stol.
 • Om möjlighet finnes – plocka undan gamla flaskor, skräp och sånt som ni inte vill ha med i bilderna (detta kan ni be bestman/tärnor att fixa!)
 • Jag kommer att säga till om någon av er ska göra något annorlunda, titta in i kameran, är i vägen eller liknande, om jag inte säger något så ska ni bara fortsätta med det ni gör för stunden. 
 • Viktiga saker jag vill fota under förberedelser: Makeup/hårbilder, reaktioner hos dina nära och kära, när ni klär er, era kläder som är upphängda i rummet/i närheten på fint ställe, detaljbilder på skor, smycken och liknande. Jag fotograferar det som händer på ett naturligt sätt, så ni behöver inte känna att ni ska anpassa er efter mig.
 • När ni blir fixade, ha gärna några ljusa kläder på er då detta underlättar min ljussättning. När ert brudfölje hjälper er ta på kläder så kan de med fördel redan vara ombytta.
 • Vid fotografering av förberedelser kommer jag ibland klä mig i mer bekväma “vanliga” kläder. Jag byter sedan om till er vigsel till lite mer passande kläder.

FÖR PLUSPOÄNG:

– Ljus lokal för förberedelser
– Din partner på samma ställe men i annat rum så jag kan gå emellan
– Tid för att ta på kläder i lugn och ro så jag hinner ta detaljbilder samt längre ifrån.

VIGSEL OCH GRATULATIONER

FÖR ER ATT FÖRBEREDA: 
Meddela er vigselförrättare om att ni har anlitat en bröllopsfotograf. Berätta gärna att jag fotat väldigt många bröllop, ofta får beröm från präster att jag är diskret och aldrig fotar med blixt. Jag undviker också att fota när vigselförrättaren talar och tar de flesta bilder under psalmer/låtarna.

 Jag vill gärna tipsa om att ha ett “unplugged wedding” dvs att ni uppmanar era gäster att njuta av ceremonin och överlåta fotograferingen till mig och min eventuella assistent. Gästerna kommer få en mycket bättre upplevelse av er dag och ni får era fotografier utan kameror och telefoner i förgrunden. Väljer ni detta kan ni skriva med det i ert program samt att vigselförättaren kan berätta om detta innan vigseln börjar.

Jag anländer alltid i god tid till er vigsel och presenterar mig för er vigselförrättare. Om ni inte hunnit prata med hen om att jag är där så är det ingen fara, jag berättar hur jag jobbar och det är väldigt sällan hen har invändningar. Dock kan jag inte garantera att fånga vigseln på sättet jag brukar om vigselförrättaren har specifika krav vart jag får stå, då jag alltid respekterar detta. Så prata gärna med hen innan så vet vi alla vad som gäller.

 • Jag är på plats i god tid innan vigseln börjar, och jag står oftast på höger sida framför första bänkraden när ni går in. Oavsett om ni går in ihop eller själva så är detta ett bra ställe att stå på för att fånga ingång och gästernas reaktioner. Om det finns möjlighet fotar min assistent på annan plats, t.ex. på balkong eller bakifrån. Detta kollar vi med kyrkvaktmästare först så vi inte stör under vigseln.
 • Vid alla vigslar har jag finare kläder med täckta axlar och knän för att visa respekt. Jag använder tysta skor och fotograferar sparsamt. 
 • Om ni har en kyss i slutet av vigseln, kyss gärna varandra lite längre och gärna en extra gång eller två. 
 • Vid utomhusvigsel där vigselplatsen inte är helt bestämd sedan tidigare, se gärna till att platsen inte delas av både sol och skugga. Jag kommer anpassa mig efter förutsättningarna, men det underlättar ljussättningen avsevärt. Så antingen helt sol eller helt skugga, helst skugga.
 • När ni går ut från kyrkan/vigselplatsen får ni  gärna gå långsamt och om möjligt, stanna på en plats där det inte både är sol och skugga utan något av det.
 • Vid gratulationer fotar jag de första (oftast närmaste familjen) mer intensivt och sedan översiktsbilder med era gäster.
 • Åker ni iväg efter vigseln så kan jag möta upp er på en plats en bit från vigselplatsen och åka med er om ni vill ha bilder från er transport.

PORTRÄTTFOTOGRAFERING

Porträttfotografering

Jag rekommenderar att ni lägger er porträttfotografering efter vigseln om detta är möjligt. Detta för att ljuset är lättare att jobba med desto närmre kvällen vi kommer och många brudpar vill inte se varandra innan vigseln. För er som har kvar mig under kvällen så rekommenderar jag en bensträckare efter varmrätten (15 min) så vi kan fota bilder på er i det vackra kvällsljuset. Dessa bilder är väldigt vackra och ljuset är väldigt romantiskt.

FIRST LOOK
Vill ni fotografera era porträtt innan vigseln så rekommenderar jag en s.k First look där vi arrangerar att ni ses för första gången. Det vanligaste är att en av er står med ryggen mot den andra som kommer gående. Jag står mittemot den som har ryggen mot och fångar hens uttryck samtidigt som den andra kommer gående. När ni möts så byter jag vinkel och fångar er båda. Detta tar ca 15 minuter så avsätt tid i ert schema så hittar jag en fin plats för det i närheten av era förberedelser och arrangerar det.

 • När vi har vårat planeringsmöte så pratar vi om önskemål på plats till fotograferingen. Oftast är det platser som för er kanske inte ser så speciella ut, men som har fint ljus och bra bakgrund. Jag är uppmärksam på era önskemål för platser som betyder mycket för er och jag kommer ge förslag på platser som jag tror passar utifrån avstånd, miljö och ljus. Jag besöker alltid platsen innan er stora dag.
 • Ni får gärna ha med ert brudfölje på fotograferingen om ni önskar. Jag rekommenderar att vi fotar med ert brudfölje eller barn i början eller slutet för att de sedan kan göra andra ärenden om det behövs.
 • Jag behöver ca 1- 1,5 timme för att ta era porträttbilder, för att få variation och slippa stress. Att fotografera på flera platser är inte nödvändigt, men trevligt om de ligger nära och vi hinner med 2 olika miljöer.
 • Ta gärna med oömma skor som ni kan ha på er, främst för klackar/skor som lätt blir smutsiga och så ni lätt kan gå under förflyttning, ni får gärna ta med era andra skor om ni vill ha de på någon bild.
 • Kvällsfotograferingen efter huvudrätten sker med fördel 30 minuter innan solens nedgång. Önskar ni detta, hör gärna med mig så ger jag er en exakt tid.
 • Jag kommer hjälpa er med hur ni ska stå, vad ni ska göra och enkla poseringar, om jag inte säger något så kan ni bara fortsätta med det ni gör för stunden. Jag strävar alltid efter att locka fram det naturliga. Vill ni pussas, kramas eller fnissa så är ni välkomna att göra det, hur mycket ni vill! Mitt bästa tips är att slappna av så mycket det går, njuta av stunden och strunta i tid och rum för en stund. 

JAG TAR MED: 
– Filt så ni kan ta sittbilder
– Vitt lakan som ni kan ha ovanpå filten
– Vatten och kladdfri energi-kick (ni kommer glömma dricka och äta)

– Stora vita paraplyer som ni får använda vid behov

FÖR PLUSPOÄNG : 
– 1,5 timme avsatt tid för porträttfotograferingen
– Inte för snävt tidsschema, lämna utrymme för förseningar under förberedelserna.

GRUPPBILDER

Den bästa tiden för att fotografera gruppbilder är när vi kommer till platsen där ni har er bröllopsmiddag. Då är alla gäster samlade, ni har fotograferats av mig och det är härlig stämning. Om det är många bröllopsgäster är det bra med en trappa där en del av gästerna kan vara eller om jag kan befinna mig på en balkong eller fönster för att fota ner mot en gräsplätt nedanför.

FÖR ER ATT ORDNA: 
Någon som agerar ansvarig (t.ex toastmaster/madame) för att ha koll på vilka gruppbilder ni vill ha och arrangerar era gäster så. Eftersom jag inte vet vilka som är vilka så behöver jag hjälp av någon från er som kan organisera detta. Räkna med att varje grupp tar ca 1-3 minuter.

DET VIKTIGASTE

 • Avsätt 1,5 timme för porträttfotograferingen
 • Jag tar med allting inför er fotografering, men ta med er bekväma skor om vi behöver gå på t.ex. stenar.
 • Önskar ni ett #unplugged wedding” be er präst/vigselförrättare att sätta fotoförbud under ceremonin. Era gäster kommer vara mer närvarande och ni slipper telefoner framför era gästers ansikten 
 • Slappna av! Allt löser sig, ha roligt och NJUT! 

VID OLYCKA ELLER SJUKDOM

Vad gör vi om bilderna skulle försvinna på något sätt? 

Risken att något händer era bilder är minimal. Jag fotograferar med dubbla minneskort och alltid med två kameror under vigseln, jag gör också backup direkt på kvällen oavsett var ja befinner mig.

Vad händer om du blir sjuk? 
Jag har ett stort nätverk med professionella bröllopsfotografer som kan hjälpa till. Jag har också ofta en assistent som är bokad samtidigt och hen kan också hjälpa till. 

ATT FYLLA I SENAST 1 VECKA INNAN BRÖLLOPET:

För att göra ert bröllop så personligt som möjligt, får ni gärna fylla i detta formulär så snart som möjligt, men senast 1 vecka innan bröllopet.